Vi har kul när vi kodar

Jag heter Ronnie Hillgren och jag jobbar som backendutvecklare här på Cloud Nine. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur vi försöker uppmuntra våra utvecklare till att testa nya tekniker och programmera för att det är kul. Förutom att det gör oss till bättre utvecklare, så är det bra för gemenskapen!

De som jobbar som utvecklare här – oavsett om man jobbar med frontend eller backend – tycker om att programmera, vilket vi vill ta fasta på! Det uppenbara sättet är att varje utvecklare har en utbildningspeng (den brukar spenderas på kurser eller konferenser, senast var några frontendare i Kalifornien på Fluent), men för att även få med vidareutveckling i vardagen så har vi några andra initiativ också:

BFF

Tidigare hade Cloud Nine frontendfika och backendbulle. Båda inföll på fredagar och innebar att utvecklarna träffades i två grupper och pratade om sådant som var relaterat till våra discipliner. Någon gång insåg vi dock att det var roligare att göra saker tillsammans, så då slog vi ihop de två koncepten till ett: BFF! BFF står då för backend-frontend-fika och varje fredag träffas vi och gör något kodrelaterat tillsammans. Ibland pratar någon om ett ämne de stött på, eller någon teknik de testat, ibland diskuterar vi ett problem vi har och en annan gång kanske vi bara pratar om hur vi jobbar överlag med t.ex. versionshantering, continuous deployment eller arbetsprocesser. På senare tid har vi även infört något som kallas för en “code challenge”, där hela gruppen ställs inför ett problem som man kan ge sig på att lösa inför nästa fredag och man premieras för extra smarta, roliga/dumma eller kreativa lösningar. En annan bra grej med BFF är förstås också att man, som namnet antyder, får fika.

Kodkvällar

Vissa av oss tycker heller inte att det räcker med att programmera bara på arbetstid, utan vi går hem och sitter och pillar med små egna projekt eller testar något på fritiden också. Dock är det lite svårt att få ihop med det så kallade “livspusslet” ibland, när familj, vänner, andra intressen eller kanske bara den där soffan som man så gärna fastnar i kommer emellan. Där kommer våra högst oregelbundna kodkvällar väl till pass. För de som gärna sitter hemma och petar med något, så kan man lika gärna sitta tillsammans någon gång ibland – inte minst eftersom företaget tycker det är värt att uppmuntra och därför bjuder på mat och dryck när sådana kvällar äger rum.

En avknoppning av kodkvällarna har också dykt upp: en så kallad “LAN-kväll”. Senast spelade vi Age of Empires II över nätverk, och nästa tänkta evenemang är ett internt FIFA-VM med både A- och B-grupp, så att även de som inte spelar FIFA ska kunna vara med. Inte rent tekniskt en LAN-kväll, men säkerligen kul ändå!

Code Quiz

Många av oss gillar dessutom quiz, trots att vi kanske inte är superbra på det (även om ett Cloud Nine-lag en gång lyckades komma tvåa på Tudor Arms quiz night. Stort.). Det mynnade ut i att vi i höstas helt enkelt skapade ett quiz med lite inriktning mot programmering och relaterade ämnen, samt med vissa inslag av populärkultur. Det gick såpass bra och var så trevligt att vi tänkte se till att göra det till ett återkommande inslag. Nästa quiz kommer att äga rum den 15:e mars. Quizet är inte bara för Cloud Nine-anställda, så alla är välkomna om man tycker om quiz, kod, musik, öl (eller alkoholfritt alternativ, förstås!) och att hänga med andra utvecklare i pubmiljö!

TL;DR: Utvecklare på Cloud Nine tycker om att koda, så vi tar det gemensamma intresset och gör trevliga, och (ibland) till och med nyttiga saker tillsammans!

Om du tycker det är kul att programmera, att jobba tillsammans med andra som brinner för det de gör och om du gärna jobbar på en social arbetsplats, så får du väldigt gärna höra av dig till oss!

/Ronnie Hillgren, systemutvecklare på Cloud Nine