Dags att rannsaka oss själva?

Jag stötte idag på en artikel som diskuterar uppkomsten av UI-elementet [x] som vi alla känner igen. Vi vet att det betyder att stänga ett fönster eller en popup eller whatever. Frågorna jag ställer mig är varför och hur vi vet att det verkligen betyder ”stäng”. I artikeln diskuteras det ifall den ursprungligen kommer ifrån japanska symbolen Batsu som betyder att något är fel, dåligt eller icke korrekt. Så kan ha varit fallet i början, men för de som inte är bekanta med japanska tecken är det kanske egentligen användningen som varit det avgörande för att lära oss detta tecken. Som det är med det mesta. Learning by doing!

Och hur lång tid och hur många människor ska känna igen en ikon för att den ska anses som vedertagen? Pratar man symboler och igenkänningsfaktorn i dessa brukar man i dagens UI oftast använda sig av ikoniska bilder, där användaren kan relatera till ett koncept genom igenkänning. Så var kanske fallet när [X] uppkom, att de som valde att använda just den ikonen eftersom de kände igen dess innebörd och tyckte att den var självförklarande…

Jag tror att det är dags att vi rannsakar oss själva i hur vi använder ikoner och tar dessa för givna. Är det till exempel okej att haka på en ikon om facebook använder den? Och hur är det med ikoner som till en början var en avbildning av ett fysiskt objekt, men som inte används längre. Jag tänker bland annat på disketten som betyder spara, eller varför inte en gammal hederlig telefon som dagens ungdom knappt har sett. Och hur är det med förstoringsglaset för sök? Jag tror att det är viktigt att inte ta ikoner för givna. Utan testa dig fram, är de självförklarande eller behövs det en guidning? Om det behövs guidning, då tror jag att vi tappat själva grejen med att ikonen; Enkel kommunikation! Att ikonerna ska på enklast möjliga sätt kommunicera dess funktion.

Hmm, mycket att fundera och reflektera över.

Läs gärna själva och fundera på vilka ikoner som finns runtomkring dig och hur du lärt dig dem. Artikeln innehåller en massa historiska bilder på gamla gränssnitt och man får se hur [X]-et sakta men säkert började synas i dessa. Jätteintressant faktiskt! =) Här har ni länken till artikeln samt den fina bilden ovan: https://medium.com/re-form/x-to-close-417936dfc0dc

Nu ska jag leta och se ifall jag kan hitta historien om hur hamburger-ikonen (☰) uppkom som vi älskar att hata (och hatar att älska?).

Tjillevipp!

/Boel Rödin, interaktionsdesigner