frontendare

Konferens och kultur i Berlin

Den 24:e till 27:e september åkte 10 av Cloud Nines frontendare till Berlin för lite teambuilding och för att ta del av JSConf och CSSConf, två konferenser kring det senaste inom JavaScript och CSS.

Vi hann med både sightseeing på tandemcykel och att umgås lite med den tyska kulturen, men huvudfokus låg förstås på att låta oss inspireras och lära oss så mycket som möjligt. De tre konferensdagarna bjöd på en hel massa föreläsningar och här nedan följer några avde mest intressanta ämnena som togs upp:

– Jennifer Wong bjöd på många skratt när hon talade på temat ”I Think I Know What You’re Talking About, But I’m Not Sure”, som handlade om hur svårt det kan vara för en nykomling att förstå alla termer och ”buzz words” som förekommer i branschen.

– Den första konferensdagens höjdpunkt visade sig bli Denys Mishunovs föreläsning ”Illusion of Time. When 60 Seconds is not 1 Minute”. Denys pratade om att det är viktigare att optimera för upplevd väntetid än faktisk väntetid. För att illustrera detta drog han följande exempel, som han menade var fullt applicerbart även på webben:

”Ett flygbolag fick en massa klagomål på att det tog alldeles för lång tid att få sitt bagage. Efter att planet hade landat tog det 2 minuter att gå från gaten till bagagebandet och 8 minuter till att få sitt bagage, en total väntetid på 10 minuter. När flygbolaget bytte till en gate längre ifrån bagagebandet slutade klagomålen. Inte för att den faktiska väntetiden blev kortare, utan för att den passiva väntetiden minskade. Det tog numera 7 minuter att gå och 3 minuter av faktisk upplevd väntan.”

Bild från Denys Mishunovs föreläsning

– Martin Schuhfuß visade under sin föreläsning ”Let There be Light!” på hur man kan använda JavaScript till inte helt uppenbara användningsområden. Han bjöd på publikfrieri i form av en ljusshow som kontrollerades via just JavaScript.

– På konferensens andra dag blev vår kollega Tim lite starstruck när han både fick se, träffa och till och med krama Lea Verou, som är lite av en stjärna inom CSS-världen och tidigare medlem av W3C CSS Working Group. Under sin föreläsning ”The Missing Slice” tog hon upp hur de flesta programmeringsspråk, inklusive CSS, kan användas till annat än de är tänkta för. Lea menade dock att det inte finns något egenvärde i rena CSS-lösningar, utan att man istället bör välja lösningar som är lätta att underhålla, förstå och bygga vidare på. Ibland kan det ändå bli bara CSS, men ibland är det mycket bättre att blanda in andra tekniker också.

Med det sagt så påminde Lea oss också om att CSS har blivit otroligt kraftfullt. Här är ett av hennes egna exempel, där hon bygger cirkeldiagram helt med CSS: http://lea.verou.me/2015/06/conical-gradients-today/

Lea Verou presentation

– På konferensens sista dag var våra hjärnor redan fullmatade med information och ny kunskap, men det var ändå två föreläsningar som verkligen stack ut. Den första av dessa hölls av Lieke Boon och hette ”Unconscious Bias: We’re all Guilty”. Lieke pratade om hur viktigt det är att vi är inkluderande inom IT-världen. Alldeles för få tjejer jobbar idag inom IT och felaktiga stereotyper existerar fortfarande, vilket gör denna värld relativt svårtillgänglig.

– Den andra nämnvärda föreläsningen var Carina C. Zonas ”Consequences of an Insightful Algorithm” om vikten av att tänka på följderna av de allt mer avancerade algoritmer som vi skapar för att samla information om och kategorisera människor med. Trots att algoritmerna blir allt smartare så sker det fortfarande fel som kan bli förödande för de människor som algoritmerna behandlar. Viktigt och tänkvärt!

Sammanfattningsvis hade vi fyra fantastiska dagar i Berlin. Förutom att vi hade väldigt trevligt så uppskattade vi alla grymma föreläsningar som gett oss nya och spännande idéer för vad som går att göra med JavaScript och CSS. Nu är vi supertaggade att ta oss an nya utmaningar!